أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna Džemat-Sabah

DŽEMAT SABAH

E-mail Ispis PDF
Share

DŽEMAT SABAH

Džemat „Sabah“ je jedan od džemata Islamske zajednice Bošnjaka Danske. Osnovan u maju 1999 godine. Bili smo poddžemat džemata Vejle. Poslije dvije godine provedene u sastavu Vejle džemata 2001 godine se registriramo kao samostalan džemat i počinjemo sa radom. Naš džemat sačinjavaju džematlije iz tri grada i to: Brandea, Herninga i Ikasta. Gledajući sliku našega džemata po tome odakle su iz Bosne i Hercegovine naše džematlije vidjećemo da imamo članove skora iz svake regije naše Domovine.Džemat ”Sabah” veliki dio svojih aktivnosti usmjerava u širenje vrijednosti Islama na područjima na kojima djeluje. Kroz svoj rad njegujemo čuvamo našu kulturu i tradiciju. Džemat trenutno ima 95 porodica sa približno 279 članova(Ovo se izmjenilo).

Dosta naših članova su najmladja populacija. U proteklim godinama rada našega džemata posebno smo ponosni na rad na edukaciji mladih članova, omladine i djece.

Džemat dosta dobro saradjiva sa Ambasadom Bosne i Hercegovine, a sve u svrhu pružanja pomoći našim gradjanima koji žive u ovom dijelu Danske. Posebno smo ponosni na humanitarni rad našega džemata. Dugi niz godina, nema mjeseca da džematlije našega džemata ne upute novčanu pomoć Bošnjacima u Domovini. Rad i aktivnosti džemata finansiraju se od članarine članova našega džemata i dobrovoljnih priloga.

Džemat posjeduje, to jest iznajmljiva prostorije za svoje potrebe. Prostorije imaju cirka 120 metara kvadratnih i za sada zadovoljavaju naše potrebe. Članovi džemata svojim prilozima sami finansiraju ove prostorije. Trenutno se džematlije spremaju inšAllah za pokretanje aktivnosti za kupovinu vlastitih prostorija. Snaga našega džemata ogleda se u složnosti svih džematlija i našoj omladini. Radosni smo da nam je omladina jako aktivna i da su jedan od glavnih stubova našega džemata.

- Razlozi uspostavljanje ove internet stranice: Što si tiće ove webstranice, odnosno uspostavljanje dzematske, a takodzer ujedno i da`wetske stranice, jeste upravo razlog i cilj radi Allahovog zadovoljstva. Upocetku smo imali namjeru samo da se stranica odnosi na Dzematske aktivnosti, novosti Dzemata itd. , medzutim ukazala se prilika, da ujedno mozemo i ostale pozivati u ovu ljepu Vjeru, Vjeru Islam. Danas kao sto vecina vas znate, internet je odlicno sredstvo i elhamdulillah korist je velika u tome, jer nemozes skoro danas naci kucu, a da nema kompjuter, sto svakako moze biti i pozitivno a i negativno, medzutim mi gledamo na onu pozitivnu stranu, i zelimo da sto više naroda sazna za ovu Vjeru, da se poduci ispravnim praktikovanjem, da sazna vrijednosti, i ovo vazi kako za Muslimane, tako i za NE-muslimane. Mnogi su bili prije sprijeceni da dodzu do Islamskog Znanja, al u danasnje doba imaju mogucnost, a ovo je jedan od mnogih nacina. Molima Allaha Uzvišenoga da se što više osoba okoristi, kako muški, tako i Zena. I samo da napomenem, da nas administratore ove stranice NEzaboravite u vašim Dovama. Allah vam dao svaki hajr, i olakšo put do Dzenneta, amin.

Sjetimo se Ajeta iz Kurana gdje Allah kaze: "A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: 'Ja sam, doista, musliman!'"/33/Sura Fusillet i Hadisa Allahovog Poslanika Salallahu alejhi ve sellem: ''Prenesite od mene pa makar jedan ajet.“ (Muslim, Ebu Davud i Tirmizi)

 

Neki od principa Džemata:

* Naš Dzemat se zalaže na prakticiranju i promicanje izvornog Islama,utemeljenog na Kur`anu & Sunnetu,a protiv smo svake novotarije u Vjeri (Inovacije).

* Mi pozivamo sve ljude(Muslimane & Ne-Muslimane) da spoznaju smisao svoga života i shvate su su suštinu svoga postojanja i da pristupe onome sto im je nužno i prijeko potrebno i u cemo je istinska sreča i prosperitet cijelog ljudskog života na oba svijeta.

* Pozivamo sve ljude u čisti Tevhid,tj. Vjerovanje u Jednoču Uzvišenoga Allaha, Subhanehu ve te`ala, i ibadet samo Njemu Uzvišenome, i spriječavanje Širka, kao največeg grijeha koji se neoprašta onome ko se od njega ne pokaje.

* Nastojimo sljediti srednji umjereni put Ehli Sunneta i Dzemata, a uzor su nam prve najbolje generacije ovoga Ummeta.

* Srednji umjereni put, nije put običaja niti ljudskih nahodzenja i pretpostavki,kao ni sredina izmedzu Istine i Neistine, kako to danas neki žele prikazati.

Sljedimo Islamsku Ulemu,koja svoje stavove zasniva na Kur`anu, Sunnetu i koja je prepoznatljiva po tome.
* Stava smo da je Islam Vjera koja svojim plemenitim propisima obuhvata cjelokupni ljudski život, život pojednica i zajednice, i nije ograničena samo na Ibadete (Obrede).

* Nastojimo oživjeti prakticiranje Allahovih propisa u svim porama života, sto je naš prioretetni zadatak.

* Smatramo da se muslimani nesmiju dijeliti na grupe,sekte,frakcije, več je dužnost svima čvrsto se prihvatiti za Allahovo uže (Kur`an & Sunnet), ali ne pod bilo kakvim i bilo čijim principima ili osnovama.

* Zalažemo se za stjecanje Znanja i širenje Šerijatskog Znanja, kojim se prepoznaje ispravan put ka uspjehu na Dunjaluku & Ahiretu.

* Smatramo da su djela i riječi od Imana, koji se opet povečava i smanjuje prema djelima,suprotno shvačanju ”Murdzija”.

* Smatramo da veliki grijesnici,osim onih koji učini Širk(Da pripisu Allahu Sudruga) i Kufr (Nevjerstvo) i ostave Vjeru, nisu u kategoriji Nevjernika, suprotno shvačanju Haridzija.

* Zagovaramo princip da se vračanjem ispravnom sljedzenju Kur`ana i Sunneta uspostavlja istinsko Islamsko Bratstvo koje je, sa Allahovom pomoči, put ka prospiritetu Muslimana.

* Kazemo da je Emanet Vjere Islam, največi Emanet i odgovornost koju je čovjek preuzeo na sebe i za koju če biti pitan.

* Na naŠem putu do uspjeha, drzimo se Kur`ana & Sunneta.

* NaŠa posljedna dova je: Hvala Allahu,Gospodaru svih svjetova.!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Items details

Icon for hits displayHits: 31326 clicks
Icon for creation to displayCreated 6 years and 10 months ago at Srijeda, 18 Maj 2011 by Administrator

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Subota, 21 Maj 2011 02:42 )