أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna Džemat-Sabah AKTUELNO iz Džemata 8. Mart - Dan žena

8. Mart - Dan žena

E-mail Ispis PDF
Share

8. Mart - Dan žena
Klara Cetkin, djevojačko prezime Ajzner (1857. - 1933.), koja je bila uticajni njemački socijalistički  političar i borac za ženska prava. Do 1917. je bila aktivna u Socijaldemokratskoj partiji Njemačke, a zatim je stupila u Nezavisnu socijal-demokratsku partiju Nemačke (USPD) i njegovom ekstremnom levičarskom krilu, Spartakističkoj ligi - koja je kasnije postala Komunistička partija Njemačke (KPD), koju je ona predstavljala u Rajhstagu tokom Vajmarske Republike od 1920. do 1933.


Cetkinovu je veoma interesovala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i pravo glasa za žene. Razvila je socijaldemokratski ženski pokret u Njemačkoj. Od 1891. do1917. pisala je za SPD-ove ženske novine Die Gleichheit (Jednakost). Godine 1907. postaje vođa novoformirane "Ženske kancelarije" u SPD-u. Organizovala je proslavu prvog "Međunarodnog dana žena", 8. marta 1911.


Tokom Prvog svjetskog rata, Klara Cetkin je sa Karlom Libknehtom, Rozom Luksemburg i drugim uticajnim političarima iz SPD-a odbacila partijsku politiku Burgfrieden (primirje sa vladom, obećanje o uzdržavanju od svih štrajkova tokom rata). Uz druge antiratne aktivnosti, Cetkinova je organizovala međunarodnu žensku antiratnu konferenciju u Berlinu1915. godine. Zbog antiratnih stavova bila je hapšena nekoliko puta tokom rata.


Također je bila član izvršnog komiteta Komunističke internacionale (Kominterna) od 1921. do1933. godine.


Kada su Adolf Hitler i njegova Nacional-socijalistička nemačka radnička partija preuzeli vlast, Komunistička partija Njemačke je izbačena iz Rajhstaga, nakon požara u Rajhstagu,1933. Klara Cetkin poslednji put odlazi u egzil, ovoga puta u Sovjetski Savez. Tamo je umrla 20. juna 1933, sa skoro 76 godina. Sahranjena je kod zidina Kremlja u Moskvi.

Glavne aktivnosti Klare Cetkin su bile koncentrisane na nekoliko zanimljivih tema. Navešćemo neke od njih, a vi sami prosudite o kakvoj se osobi radi:


Klara Cetkin je bila zagovarač, i pozivala je sve žene sveta, na :

1. "Slobodnu ljubav" - Što znači da je Klara zagovarač da svaka djevojka ili udata žena ima pravo na svoju slobodnu ljubav, tj. da ako u drugog muškarca, osim onog svog zakonskog supruga, vidi česticu neke vrste ljubavi ona mu se slobodno može posvetiti, osjetiti njegovu ljubav, dati mu svoju, a da u isto vreme zadrži već postojeći brak. Ista stvar važi i za djevojku, ona ne mora čuvati svoju nevinost za svog prvog muža i čoveka života, nevinost je vlastita imovina devojke i žene pa se može dati svakome za koga se osjeti potreba. Mlada devojka posvećuje ljubav svom supružniku, ali to ne znači da mu mora dati i nevinost.

2. "Pravo na razvod braka" - Brak kod dotične Klare ne predstavlja nikakvu svetost, brak je proba za pronalaženje sreće, pa ako ta proba ne uspje onda bez ikakvog pokušaja ili truda za bolji život treba se razvesti. I tako praktično razvod braka mora postati svakodnevnica i sasvim normalna stvar.

3. "Abortus je prava stvar" - Pobačaj kod Klare predstavlja popravljanje načinjene greške tokom bračnog ili vanbračnog odnosa. Bez obzira u kom periodu je taj abortus učinjen, bez obzira na pravo djeteta na normalan razvoj i život u majčinoj utrobi. Bez obzira na sve uvjete i okolnosti.

4. "Žene treba da slave 8. mart" Ženama svijeta, pripada jedna rumena, žarka ruža.


To je dotična Klara Cetkin i njen doprinos čovječanstvu, pa zato bez ikakve predrasude dužni smo da vas posavetujemo i u vezi 8. marta.


Shodno tome kažemo :


Ako budete prihvatile da slavite 8. mart ostaćete dužni Klari. Nemojte zapostaviti i ostala njena tri načela:  slobodna ljubav, abortus i razvod braka. To vam preporučuje Klara Cetkin.

Šta vam Islam preporučuje? I šta Islam u vezi žena kaže?


Islam vam preporučuje i savjetuje da budete što dalje od ove moderne izmišljotine, jer ćete se ovim simboličnim obilježavanjem 8. marta približiti, i proslavi Nove Godine, zatim proslavi Božića, pa proslavi "Svetog" Đorđa (Đurđevdana), i tako redom ćete sve dublje u tamu zablude zalaziti. Zar ćete se povoditi za riječima Klare Cetkin? Zar ćete napustiti načela Islama?


Islam je priredio veliko počasno mjesto ženi. Islam tebi ne daje za pravo da 8. marta odneseš cvijeće svojoj majci, ženi ili sestri. Nikako. Islam traži da njih voliš, poštuješ, pomažeš svakodnevno. Ako smo u mogućnosti lijepo je da svakog dana donosimo buket cvijeća svojim majkama, ženama i sestrama, a ne povodom jedne jadne žene Klare. Ne povodom njene sugestije samo na taj žalosni 8. mart, misleći da ćemo se time otkupiti i tako obavili smo svoju moralnu dužnost. Ne to je nisko za muslimane... to je veoma nisko.

8. mart je dan jadnih, nezbrinutih i tužno ostavljenih žena!!!

8. mart je dan, kada se grješne duše sinova, muževa i braće misle očistiti svih prijestupa buketom ruža!!!


ISLAM NE PRIZNAJE 8. MART. U ISLAMU JE SVAKI OD 365 DANA, NE 8. MART, NEGO JE SVAKI DAN DAN ŽENA.

Items details

Icon for hits displayHits: 6127 clicks
Icon for creation to displayCreated 6 years and 1 one month ago at Ponedjeljak, 30 Maj 2011 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Ponedjeljak, 30 Maj 2011 13:10 )