أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Velikani Ummeta | Biografije Miralem Misini magistrirao na Islamskom univerzitetu u Medini

Miralem Misini magistrirao na Islamskom univerzitetu u Medini

Share

Sa imenom Allaha, Svemilosnog Milostivog, donoseći salavat na Poslanika i Allahovog Miljenika, radosni smo što vas možemo obavijestiti i podijeliti s vama radosnu vijest da je naš uvaženi brat, daija i kolega, Miralem Misini, u četvrtak, 28. 5. 2015. godine, magistrirao na Islamskom univerzitetu u Medini Munevveri.

Magistarska disertacija nosi naslov المضامين التربوية المستنبطة من كتابي الأشربة والأطعمة في سنن أبي داود وتطبيقاتها التربوية في الأسرة / “Pedagoški sadržaji izvedeni iz ‘Knjige o napicima i jelu’ u Sunenu Ebu Davuda i njihova primjena u porodici”.

Disertaciju je branio pred komisijom u sastavu dr. Abdulhakem Sa‘d, dr. Gali i glavni mentor dr. Salih Isam Abdurrahim Sufi.

Miralem Misini rođen je 22. 4. 1986. u Dragašu, općina Gora, Kosovo.

Osnovnu školu završio je u Novom Pazaru, a zatim i Medresu “Gazi Isa-beg” 2006. godine kao učenik generacije.

Svoje školovanje nastavlja u Damasku ma Univerzitetu “Mahed el-feth el-islami” na kojem upisuje Fakultet šerijatskog prava 2006. godine, gdje je u prvom roku završio prvu godinu fakulteta, sa napomenom koju ne možemo zanemariti, a to je da je fakultet upisao direktno, bez prethodnog usavršavanja arapskog jezika na Institutu za učenje arapskog jezika, jer ga je usavršio i savladao tokom školovanja u spomenutoj medresi, velikim zalaganjem prije svega profesora arapskog jezika Envera Ujkanovića, zatim Mahmuda Zukorlića kao i drugih profesora.

Školske 2006./2007. tokom polaganja ispita prve godine studija, obaviješten je da je primljen na Islamski univerzitet u Medini na kojem se upisuje školske 2007./2008. g. na Fakultet hadisa časnog i islamskih znanosti.

Također, i ovaj je fakultet upisao direktno bez prethodnog izučavanja arapskog jezika na Institutu za podučavanje arapskog jezika za strance pri istoimenom univerzitetu u Medini, što je procentualno veoma rijedak slučaj.

Uspješno diplomira 2011. godine u minimalno predviđenom roku od četiri godine, te iste školske 2011./2012 . upisuje postdiplomski studij na Fakultetu misionarstva i osnove vjere, na Odsjeku za islamsku pedagogiju, koji uspješno, odličnim uspjehom, završava ove 2015. godine.

Ako prođete Medinom i pitate bilo koga za uvaženog brata, reći će vam da je to neko doista izrazito požrtvovan u traženju znanja, vannastavnim aktivnostima i seminarima, mnogim neobaveznim predavanjima i posjetama učenjacima današnjice, a osim toga, on je osoba koja je u pravom smislu riječi veliki prijatelj drugima, spreman u svako doba dana i noći priteći u pomoć, zauzeti se za svoju braću, staviti sebe u drugi plan, kako bi bio na raspolaganju i dokazao da znanje koje čovjek posjeduje, a kojim se brat Miralem okitio, ne može a da na čovjekovom ahlaku i djelima ne ostavi dubok trag.

Tokom cijelog svog boravka u gradu Allahovog Poslanika, nesebično je bio na raspolaganju Udruženju studenata Bošnjaka Islamskog univeziteta u Medini (USBIUM). Periodično je pisao tekstove za mnoge islamske portale, preveo nemali broj islamskog videomaterijala, učestvovao u prijevodima knjiga, a trenutno radi na prijevodu kapitalnih djela islama. Molimo Allaha da ga pomogne!

Miralema je Allah počastio sa dvoje dječice, a na njima se već od sada upečatljivo prepoznaju talenti, moć pamćenja ajeta i hadisa, inteligencija i afinitet za učenje stranih jezika, za što je, nakon Allahovog dara, zaslužan veliki rad i trud mr. Miralema i njegove supruge.

Molimo Uzvišenog da ih sačuva svakog zla, učini korisnima za islam i muslimane, kao što dovimo da im Allah otvori puteve i učini ih mostovima koji spajaju dobro, šire svjetlo i vode ljude ka uspjehu! Amin.

I na kraju i na početku, zahvala pripada Uzvišenom Allahu!

minber.ba

Items details

Icon for hits displayHits: 1262 clicks
Icon for creation to displayCreated 2 years and 8 months ago at Utorak, 02 Juni 2015 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info