أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Qur`an & Nauka Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima - QURAN I NAUKA

Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima - QURAN I NAUKA

Share

Jednim kihanjem cijela soba ostaje inficirana satima - QURAN I NAUKA

Ukoliko osoba kašlje ili kiše tokom zime, za to postoji razlog. Naučnici su otkrili da je potrebno samo jedno kihanje čovjeka koji boluje od gripe kako bi se bakterije raširile po cijeloj prostoriji. Kontaminacija može trajati satima.

Naučnici su otkrili da inficirane mikroskopske kapljice koje se izbacuju kašljanjem i kihanjem su dovoljne kako bi se bolest raširila. Udisanje virusnih čestica u ljekarskoj ordinaciji, na radnom mjestu, u avionu ili vozu, može dovesti do zaraze nakon samo sat vremena. Ovo otkriće sugeriše da je potrebno izbjegavati čekaonice u bolnicama jer postoji veliki rizik od obolijevanja. To objašnjava zašto se mnogi ljudi često razbole na početku odmora, nakon leta, vožnje autobusom i slično.

Gripa prelazi sa osobe na osobu direktnim fizičkim kontaktom, ili ako neko kašlje ili kiše. Većina istraživanja su se koncentrisala na aerosole, kapljice koje prenose virus zrakom i koje brzo padaju na tlo i okolne površine.

Američki naučnici su skupili uzorke zraka iz čekaonica klinika, tri sobe u vrtiću i tri međunarodna leta. Polovina uzoraka su sadržavali virus gripe. Oni su saznali da jedan kubni metar zraka sadrži u prosjeku 16.000 čestica virusa. Udisanjem zraka u prostorijama sa ovakvom koncentracijom virusa može dovesti do infekcije za samo jedan sat.

Rizik se može značajno smanjiti ventilacijom, klimom i provjetravanjem. Tipičnim kašljem se izbacuju mlazovi dugi 30 cm, zajedno sa oko 3.000 kapljica pljuvače pri brzini od 80 km/h.

Kihanjem se izbacuje oko 40.000 kapljica, od kojih neke od njih tijelo napuštaju brzinom od 160 km/h.

ADABI KIHANJA- ISLAM i KIHANJE


عنْ أبي هريرة عن النبي قال: ”إذا عَطَسَ أحدُكُمْ فلْيَقُلْ: "الحَمْدُ لله"، وليقُلْ له أخُوهُ أو صَاحبُه: "يَرْحَمُكَ اللهُ"، فإذا قالَ لَهُ: يرْحَمُكَ اللهُ فَلْيَقُلْ: "يَهْدِيكُمُ اللهُ وَيُصلحُ بالَكُمْ"“.
Prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada neko od vas kihne, neka kaže: ELHAMDULILLAH (hvala Allahu), i neka mu kaže njegov brat ili prijatelj: JERHAMUKELLAH (Allah ti se smilovao), a kad mu kaže jerhamukellah, neka mu odgovori: JEHDIKUMULLAH VE JUSLIHU BALEKUM (neka vas Allah uputi i popravi vam stanje)."[1]
Kratki komentar hadisa:
Ovaj hadis ukazuje na veličinu Allahove blagodati onome koji kihne, a to se zaključuje iz hajra i dobra koje povlači za sobom kihanje.
U hadisu je i aluzija na veliku Allahovu blagodat prema Njegovom robu. Dao mu je blagodat kašljanja kojom je otklonio od njeg štetu, a onda mu propisao da izgovori elhamdulillhi čime biva nagrađen, a zatim da dovi za onog koji je njemu dovio. Pošto je onom koji kihne kihanje bilo blagodat i korist, naređeno mu je da se zahvali Allahu na ovoj blagodati, a uz to njegovi organi su ostali u prirodnom obliku i skladu poslije ovog potresa, koji je prema tijelu kao zemljotres prema Zemlji.

Adabi kihanja:
1.    Stišati glas kod kihanja koliko je moguće.
2.    Prilikom kihanja staviti ruku ili maramicu na usta.
3.    Ko kihne treba reći: elhamdulillahi.
4.    Onom kome kihne i kaže elhamdulillahi se kaže: jerhamukellah.
5.    Onom ko kaže jerhamukellah kaže se: jehdikumullah ve juslihu balekum.
6.    Dova onom koji kihne rađa ljubav i međusobno zbližavanje među muslimanima.


________________________________________
[1] Buharija (5/2298), broj 6224, Knjiga o adabima, poglavlje: Šta se kaže onom ko kihne.

Items details

Icon for hits displayHits: 6345 clicks
Icon for creation to displayCreated 6 years and 4 months ago at Petak, 16 Decembar 2011 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info