Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Pitanja | Odgovori Čistoća - Abdest,Gusul,Tejemun PRAVILNO UZIMANJE GUSULA

PRAVILNO UZIMANJE GUSULA

Share

Pitanje

Esselamu alejkum. Imam pitanje u vezi sa pravilnim uzimanjem gusula; naime, do sad su me učili da treba 3x isprati usta, 3x isprati nos, potrati glavu, ramena i isprati cijelo tijelo da nigdje ne ostane suho. Međutim, kako od braće i sestara više saznajem, sada čujem da je dovoljno zanijjetiti (srcem), oprati polni organ, i zatim cijelo tijelo, tj. da je tako radio Poslanik savs.

Pa ako mi mozete pomoći, ne bih da radim novotarije, ali nisam sigurna ni u jedan način, da Allah oprosti, šejtan me uvijek navodi na razmišljanje da mi nije potpun/ispravan gusul. A džaba sav ibadet ako mi početni uslov, čistoća, nije ispunjen. Da Vas Allah nagradi i upiše vam u dobra djela svaki put kada se neko okoristi vašim znanjem i savjetom.

ODGOVOR:Alejkumusselam.

 

Postoje dvije vrste gusula:

Prva vrsta – gusul vadžib, tj. onaj koji ispunjava šartove valjanosti gusula, tj. ispunjava dva šarta: nijet uzimanja gusula i kvašenje čitavog tijela vodom. Kod ove vrste gusula dovoljno je da se pokvasi čitavo tijelo vodom, svejedno na koji način se to radilo, odakle se počelo i kako završilo.

Druga vrsta – potpuni gusul, a to je gusul koji se uzima onako kako ga je činio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, a što je pojašnjeno u vjerodostojnim hadisima od Aiše, i drugih ashaba, radijallahu anhum, a koje bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima.

Naime, način uzimanja potpunog gusula je sljedeći:

-nijet uzimanja gusula,

- pranje šaka,

- otklanjanje neprijatnosti (sperme, tekućine žene i slično) sa polnog organa ili drugog mjesta,

- pranje šaka nakon otklanjanja neprijatnosti,

- uzimanje abdesta kao što se uzima prilikom uzimanja abdesta, s tim da je u nekim rivajetima došlo da se odgodi pranje stopala za kraj gusula,

- pranje glave (žena nije obavezna da razvezuje pletenice nego pokvasi glavu tako da voda dođe do kože),

- pranje čitavog tijela, mustehab je prvo desnu stranu oprati a zatim lijevu,

- zatim se pomjeri sa mjesta i opere stopala ako ih prethodno prilikom uzimanja abdesta nije oprao.

JE LI OD ŠARTOVA UZIMANJA GUSULA IZAPIRANJE USTA I NOSA ???

Da li je izapiranje usta i nosa prilikom uzimanja gusula vadžib ili sunet po tom pitanju učenjaci imaju podijeljno mišljenje.

Imam Nevevi je u svojoj knjizi "El-Medžmu" (1/400) naveo četiri stava učenjaka po pitanju izapiranja usta i nosa uopćeno, on kaže: "Četiri su stava učenjaka oko izapiranja usta i nosa:

Prvi - da je to sunnet u abdestu i gusulu, ovo je naš mezheb (šafijski).

Drugi - da su izapiranje usta i nosa vadžib i u abdestu i u gusulu, te da je to šart valjanosti abdesta i gusula, ovo je poznatiji stav od imama Ahmeda.

Treći - da je to vadžib u gusulu a sunnet u abdestu, ovo je mišljenje Ebu Hanife i njegovih učenika.

Četvrti - da je izapiranje nosa pri abdestu i gusulu vadžib da je izapiranje usta sunnet, ovo je rivajet od imama Ahmeda a izabrao ga je i Ibn Munzir".

Takođe, šejh Ibn Usejmin govoreći o toj temi u svojoj knjizi "Eš-Šerhu el-mumti'u" kaže: "Ima učenjaka koji kažu da nije ispravan gusul osim sa ispiranjm usta i nosa poput abdesta, dok druga skupina kaže da je ispravan gusul bez njihovog ispiranja. A ispravan je prvi stav zbog riječi Uzvišenog: "Pa se očistite" (El-Maide, 6), a ovo obuhvata čitavo tijelo a unutrašnjost nosa i usta su tijelo koje je obaveza očistiti.

Zbog toga je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio izapiranje usta i nosa pri abdestu jer to dvoje ulazi u značenje ajeta: "Operite vaša lica" (El-Maide, 6), pa ako izapiranje usta i nosa ulazi i potpada u pranje lica, a to je ono što je vadžib da se očisti u abdestu, njihovo izapiranje ulazi i potpada i u gusulu jer je taharet (čišćenje) u gusulu preči".

Ispravno mišljenje je, a Allah zna najbolje, da je izapiranje usta i nosa pri gusulu vadžib, odnosno da je njihovo izapiranje šart valjanosti gusula.

Prema tome, po ispravnom mišljenju onaj ko uzme gusul a ne izapere usta i nos najmanje jedanput, svejedno iz zaborava ili namjerno, nije mu ispravan gusul, te ako se poslije nakon što se tijelo osuši sjeti da je zaboravio izaprati usta ili nos obavezan je ponovo uzeti gusul a nije dovoljno da naknadno samo izapere usta i nos. Ve billahi tevfik.

Ovako je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzimao gusul i to je potpuni oblik i način njegovog uzimanja. Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio:

mr.Zijad Ljakic

http://www.zijad-ljakic.com

Items details

Icon for hits displayHits: 19483 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 years and 9 months ago at Subota, 03 Decembar 2011 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info

Ažurirano ( Utorak, 03 Juni 2014 15:07 )  
Croatian Albanian Arabic Danish English French German Italian Portuguese Russian Spanish Swedish

Posjetioci | Stranice

  • Ukupno Članova: 711
  • Gostiju Online: 30
  • Članova Online: 0
  • Registrovanih Danas: 0
  • Novi Članovi Sedmice: 0
  • Novi Članovi Mjeseca: 0
  • Zadnji Član: alen

Posjetite nas...